Atunci când faci primii pași în lumea psihoterapiei, îți poate părea că pornești într-o călătorie plină de necunoscut. Adesea le spun clienților mei că ,,Terapia începe atunci când pui mâna pe telefon să suni pentru a face o programare”, ba mai mult, psihoterapia poate începe în momentul în care doar te gândești la a face o programare, pentru că atunci începi să te confrunți pentru prima oară cu emoțiile pe care le vei experimenta ulterior și în cadrul ședințelor.
Cu toată frica de necunoscut, vulnerabilitatea, poate chiar lipsa de încredere, prima ședință de terapie este un pas important în drumul tău către îmbunătățirea sănătății tale mintale și emoționale.
Așadar, la ce să te aștepți în această experiență unică și cum poți aborda această întâlnire cu terapeutul tău? Haide să explorăm aceste întrebări pentru a te ajuta să te simți confortabil și pregătit.
- Ce se întâmplă efectiv în această primă ședință de psihoterapie?
Pentru a putea simți și înțelege cât mai bine, poți face un exercițiu de imaginație. Vizualizează-te pe tine, stând pe o canapea într-un cabinet de psihologie, sau într-un loc confortabil din casa ta, dacă este vorba despre psihoterapia online, și având o discuție deschisă cu un psihoterapeut. Discuție diferită de toate discuțiile pe care le poți avea cu familia și prietenii, pentru simplu fapt că psihoterapeutul este învățat să nu te judece, utilizează ce îi spui pentru a te face să vezi cu alți ochi situația și mai și caută resursele tale din tot ceea ce îi spui pentru a te valida și pentru a te face să te simți în siguranță cu propria persoană.
Pregătește-te să vorbești despre tine, despre ce te aduce la terapie și ce ai vrea să rezolvi, să schimbi.
În psihoterapie se joacă cu toate cărțile pe masă. Un terapeut bun va ști cum să te facă să te deschizi, să fii transparent, să vadă dincolo de aparențe și de nevoia de a fi dezirabil social. Cu cât ești mai deschis și sincer, cu atât interacțiunea va fi mai eficientă și autentică.
- Ce așteptări să ai de la prima ședință?
Este important să ai așteptări cât mai realiste în legătură cu prima ședință de psihoterapie.
De obicei, prima întâlnire se concentrează pe cunoașterea reciprocă și stabilirea obiectivelor terapeutice. Poți avea în minte toate lucrurile pe care dorești să le schimbi sau să le îmbunătățești la tine și i le poți comunica deschis terapeutului pentru ca acesta sa poată concretiza după ședință un plan pentru atingerea obiectivelor.
Orice psihoterapeut va face o anamneză, adică va cauta să afle de la tine informații în legătură cu istoricul tău familial, relațional, medical, să descopere condițiile tale de viață actuale, dispoziția predominantă, atitudinile, normele și obiceiurile tale. Dacă este ceva ce ai fi vrut să fii întrebat și nu ai fost, îi poți comunica acest lucru.
Tot în prima ședință vei afla metoda de lucru a psihoterapeutului pe care l-ai ales și veți stabili care e primul obiectiv pe care îl veți cuceri, în cazul în care există mai multe ( și de obicei există) și înspre ce direcție vă veți îndrepta în următoarele ședințe.
Abordarea mea este să tratez orice ședință de terapie ca și cum ar fi prima și ultima , adică dacă tot ai venit în terapie, să pleci cu ceva, chiar dacă e doar prima ședință, dar sunt foarte rare cazurile în care încă din prima ședință se ajunge la o soluție sau o rezolvare imediată a problemei.
- Cum știi că ai ales psihoterapeutul potrivit pentru tine?
În psihoterapie se spune că nu tehnicile în sine vindecă omul, ci relația vindecă omul. Și anume aceea relație care se contruiește între psihoterapeut și client.
Așa că prima ședință este ca o introducere, o șansă să vezi dacă rezonezi cu el și te simți confortabil în prezența lui. Terapeutul va încerca să creeze un spațiu sigur și lipsit de judecată în care să te simți confortabil să împărtășești gândurile și sentimentele tale cele mai intime. Este în regulă să simți o anumită anxietate sau nesiguranță, acestea sunt trăiri comune în prima întâlnire.
- Cum ar trebui să fiu, ce ar trebui să spun?
Exact așa cum ești, exact ce îți trece prin minte. Am ales să pun acest subpunct, pentru că nu de multe ori am auzit de la clienții cu care am ajuns la finalul terapiei că în primele ședințe erau foarte emoționați și se temeau să nu spună ceva greșit. În terapie nu există termenul ,, greșit”, tot ce spune clientul e parte din realitatea lui și orice spune se utilizează pentru a-i ajuta cauza.
Tu ești specialist în problema ta și nimeni nu te cunoaște mai bine decât o faci tu, iar dacă nu știi ceva, lucreaza împreună cu terapeutul pentru a descoperi acele lucruri. Mai devreme sau mai târziu ies la suprafață!
Doar fii deschis și sincer, terapeutul are nevoie să îți înteleagă trăirile, nu este acolo să te judece, iar terapia este 100% confidențială. Singurul moment în care se încalcă confidențialitatea unei terapii este atunci când pacientul amenință că își va face rău sieși sau altuia.
- Ce să faci după prima ședință de psihoterapie?
În principiu, ce vrei tu! Dar ar fi bine, dacă în aceeași zi, ți-ai lua puțin timp pentru auto-reflecție! Explorează cum te-ai simțit în timpul întâlnirii, ce aspecte au fost mai dificile și ce anume te-a făcut să te simți confortabil.
E foarte important pentru procesul tău terapeutic să conștientizei și să gestionezi emoțiile care apar în timpul și după ședința de terapie.
Nu în ultimul rând apreciază-te și recunoaște-te pentru curajul de a cere ajutor. Este un pas semnificativ și valoros, unul care aduce lumină în viața ta și poate marca începutul unor schimbări pozitive.
A recunoaște nevoia de sprijin și a decide să îți explorezi gândurile și emoțiile într-un mediu terapeutic nu este doar un act de curaj, ci și o dovadă clară a angajamentului tău față de propria bunăstare mentală și emoțională.
Psihoterapia e o alegere , o preferință, la fel cum starea de bine e o alegere. Preferă să fii bine, dă la o parte prejudecățile, rezistențele interioare, acceptă-ți frica (dacă e pe acolo) și alege să acționezi cu tot cu ea.
♥️ Frica de necunoscut dispare atunci când necunoscutul devine cunoscut ♥️