Blog

Blog / Din culisele terapiei de cuplu

Din culisele terapiei de cuplu

Ce se întâmplă, de fapt, în psihoterapia de cuplu?

Psihoterapia de Cuplu- o vedem prin filme, auzim de ea prin mass-media și ne întrebăm oare ce se întâmplă, de fapt, atunci când luăm partenerul de mână, și ne așezăm alături de el pe o canapea cu dorința de a ne îmbunătăți relația?

Ce pot vorbi cu el diferit la terapie și nu pot vorbi acasă? Sau mai bine zis cum pot vorbi cu el diferit, căci de aici pleacă totul!?

La fel ca în psihoterapia individuală, există mai multe abordări care pot fi urmate în psihoterapia de cuplu, în funcție de formarea psihoterapeutului: terapia cognitiv-comportamentală, terapia centrată pe emoții, Imago, psihodinamică.

Intervenția terapeutică pe care eu o urmez  integrează tehnici din toate formele de terapie, dar are la bază abordarea Eriksoniană și terapia strategică focusată pe soluții.

Adică începem procesul terapeutic uitându-ne mai degrabă la ce poate face fiecare partener pentru relație și nu la ce poate face relația pentru ei. După ce înțelegem plângerile, vorbim mai puțin despre problemă și mai mult despre ce merge și cum putem îmbunătăți ceea ce merge deja. Începem să construim sau să reclădim fundația relației într-un mod pozitiv.

Mai jos găsiți răspunsuri la câteva întrebări pe care le puteți avea, în cazul în care decideți că e timpul să lucrați la relația pe care o aveți într-un cadru terapeutic.

 

Cum ne putem pregăti pentru terapia de cuplu?

  • Înainte de a merge la terapia de cuplu comunicați între voi despre ce e ok să spuneți terapeutului și ce nu! Mai ales în primele interacțiuni, ar fi important ca ambii parteneri să fie confortabili cu subiectele care se pun în discuție!
  • In terapia de cuplu, e foarte important ca amândoi să aveți o motivatie pentru schimbare , să aveți un obiectiv comun, iar pe baza acestor obiective să se poată dezvolta o serie de intervenții axate pe găsirea de soluții.

! Terapia va fi mult mai rapidă dacă fiecare dintre voi va face schimbări la propria persoană, fără așteptarea ca și celălalt să se schimbe.

Ce aspecte putem aborda în psihoterapia de cuplu?

  • Consiliere premaritală, consiliere pre-divorţ, consiliere post-divorţ, separare în cuplu
  • ⁠Insatisfacţie maritală, relaţii extraconjugale
  • Comunicare deficitară și conflicte
  • Probleme sexuale în cuplu
  • Probleme financiare în cuplu
  • Lupta pentru putere și luarea deciziilor în cuplu

Cum decurge o ședinta de psihoterapie de cuplu?

În prima ședință se stabilesc obiectivele și are loc definirea problemei la care doriți să lucrați.  O abordare a metodei focusate pe soluții este să începem să căutăm chiar din prima săptămână diferențele vizibile, care vă pot face căsnicia sau relația mai bună.

A doua ședință implică intervenția terapeutului care  vă va ajuta să înțelegeți care este însemnătatea acestei probleme și care sunt de fapt nevoile subiacente ale fiecărui partener care stau la baza acestei probleme.

În a treia fază, veți fi rugați să propuneți cât mai multe soluții la problema cu care vă confruntați după care, în a patra fază, va trebui să alegeți soluția care va îndeplini dorințele ambilor parteneri.

Ultimul pas implică o perioadă de probă pentru a evalua eficiența psihoterapiei.

Cum și cât ajută terapeutul?

Terapeutul ajută sau mai bine spus ghidează atât cât îi este permis.

Evit să folosesc cuvântul ajutor în psihoterapie, deoarece o mare parte a procesului terapeutic este despre a responsabiliza și a oferi încredere fiecărei persoane că are capacitatea să își rezolve singur problemele.

Puteți  învăța o gestionare mai buna a emoțiilor și a problemelor, pentru că nu ne garantează nimeni că problemele nu mai apar pe viitor, dar ajungând la o stare de mai bine, de înțelegere , știind cum să comunicați eficient, problemele vor fi mult mai usor de rezolvat, solutiile devin vizibile, sau poate chiar situații care in trecut păreau probleme, acum nu mai au un impact atat de mare asupra voastră, în calitate de cuplu.

De câte ședințe avem nevoie? 

Pe cât este de simplă întrebarea, pe atât este de complex răspunsul. Numărul ședințelor depinde de abordarea si formarea psihoterapeutului, dar si de complexitatea cazului, de motivația ambilor parteneri, de rezistențele care apar în timpul procesului.

Terapie strategică , centrată pe solutii este de scurtă durată. De obicei, perioada de intervenție este de 12 săptămâni, urmata de câteva saptămâni de mentinere.

Ce așteptări să aveți?

Când vine vorba de așteptări ar fi în regulă ca acestea să fie realiste și măsurabile, ca să putem măsura succesul și pentru a ne bucura de el ulterior.

De obicei, aceste așteptări sunt discutate în prima sedință. Mie imi place sa întreb ,,Dacă aș avea o bagheta magica si aș da timpul pe fast forward înainte, cum veți sti că terapia a avut succes?”

Si apoi fiecare persoană își dezvăluie așteptarile. Apoi ține de fiecare psihoterapeut în parte să le seteze corect!

Dacă mergeți la psihoterapie de cuplu cu obiectivul de a nu vă mai certa niciodată, este oarecum nerealist, și atunci puteți seta ca obiectiv îmbunătățirea comunicării.

Iar acest lucru poate fi măsurat. Dacă, de exemplu, vă certați doar de două ori pe săptămână în loc de șase, în prima faza și apoi odată pe lună, pană când devine atât de rar , încât pare că nu vă mai certați deloc sau certurile nu mai au același impact, aceeași intensitate, atunci putem ști că obiectivul a fost atins.

 

Și ca să încheiem cu întrebarea din titlu: ,,Ce se întâmplă, de fapt, în psihoterapia de cuplu?” Răspunsul simplu este că problemele se transformă în soluții!

Orice problemă cu care vă prezentați la terapie poate fi utilizată ca modalitate de a atinge rezultatele dorite. În măsura în care amândoi ați ajuns să aveți problema respectivă, cu atât mai mult veți fi capabili să găsiți împreună  o soluție autentică și unică.

Atâta vreme cât nu mai doriți să vă schimbați unul pe celălalt și ajungeți să vă acceptați exact așa cum sunteți, puteți revizui și îmbunătăți relația în mod continuu, iar diferențele dintre voi pot deveni o sursă de bucurie.❤️

Raluca Ștefan

Raluca Ștefan

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul. I am so happy, my dear friend, so absorbed in the exquisite sense of mere tranquil existence.

Leave a Reply