Majoritatea oamenilor asociază vara cu ideea de vacanță, probabil fiind puternic influențați de copilărie, când vacanța de vară dura trei luni, în care ne jucam afară, de dimineața până seară, luam micul dejun cu tot timpul din lume la dispoziție și în afara temelor de vacanța, pe care eu le lăsam tot timpul pe ultima sută de metri, nu prea existau alte lucruri care să ne streseze.
Și iată-ne ajunși adulți, când din cele trei luni de vară, ne luam vacanța o săptămână, două, o lună unii, sau alții deloc. Când factorii de stres din mediul extern s-au multiplicat și ,,temele” noastre sunt acum zilnice: facturi, proiecte, deadline-uri, timp pierdut în trafic, treburi casnice, relații care ne solicită foarte mult atenția și poți continua lista, adăugând pe ea orice simți că te stresează pe tine acum.
Fă o listă a lucrurile care te stresează în prezent și după ce ai terminat-o poți adăuga un plus sau un minus în dreptul fiecărui item de pe lista ta, în funcție de cum percepi tu stresul: pozitiv sau negativ. Pentru că da stresul poate fi și pozitiv și poate fi motivator în viață, îl putem percepe ca un secret al succesului și nu ca pe o piedică împotriva acestuia.
Dacă pe lista ta, se află mai multe semne de minus, decât de plus, privește acele lucruri, pe care le percepi ca fiind negative și vezi ce ai putea să schimbi la ele, astfel încât să poți transforma minusul în plus. Nu pentru a te păcăli sau pentru a evita acel lucru, să te prefaci că nu există, ci pentru că dacă privești stresul ca fiind negativ și doar acesta domină, acest fapt poate să creeze și mai mult stres.
Un proverb chinezesc, spune că: ,, Adevărul este ca un diamant cu multe fațete, iar fiecare vede doar una.” Așa că e posibil ca acel stres negativ pe care îl simți acum în viața ta și poate nu te lasă să te bucuri de vară, să mai aibă o fațetă. Ține de tine să te poți raporta la el, dintr-o altă perspectivă. De exemplu, dacă pe lista ta se află jobul, cu un mare minus în dreptul lui, pentru că ești foarte stresat la job, poate poți schimba starea ta de spirit atunci când mergi la job, poate e totuși pozitiv faptul că ai un loc de muncă care îți asigură lunar un venit constant, poate la acel loc de muncă ai legat și 2-3 relații de prietenie, chiar dacă rămâne șeful ca factor care continuă să te irite.
Posibil ca unele lucruri să le poți schimba din negativ în pozitiv, posibil ca celelalte să rămână negative cu totul și să necesite mai mult de lucru, sau poate chiar ai nevoie să le elimini complet de pe lista și din viața ta.
Vestea bună e că și cu tot acest stres din viața ta, poți face ceva în fiecare zi pentru a relaxa, presupunând că deja ești motivat să te mai și relaxezi sau poate acesta este semnul pe care îl așteptai.
Și pentru că îmi place vacanța ( Cui nu-i place?), o să îl numesc ,,mindset de vacanță”, iar mai jos sunt 4 pași pe care îi poți face pentru a ajunge cu mintea în tărâmul relaxării:
- Stabilește un interval de timp în ziua ta pentru a te deconecta (chiar și de 15 minute inițial, dacă o oră ți se pare înfricoșător la început )- Pune telefonul deoparte și fii conectat cu oamenii din jurul tău și cu peisajul în care te afli. Chiar dacă nu ești la mare cu picioarele în nisip și cu privirea pierdută în dansul valurilor, vezi cât de confortabilă poate fi canapeaua de acasă sau un parc verde din orașul tău pe care de mult îți dorești să îl descoperi. Este ora ta fără griji, fără teme, fără să mai existe altceva mai important în afară de tine și persoanele dragi, pe care le iei de obicei cu tine în vacanță. Este ora în care ești deconectat de lume, deconectat de rețelele sociale, deconectat de inbox-ul tău și te concentrezi asupra inimii tale. Și poate fi în fiecare zi!
- Începe ziua într-un ritm mai lent! Știu că e posibil să citești acest lucru și să zici ,,nu se poate, trebuie să ajung și la muncă, să îi las și pe copii, să nu prind trafic/căldură, etc”. Dar cum ar fi dacă te-ai trezi doar cu un sfert de oră mai devreme, timp în care să nu te grăbești spre următorul moment, ci să stai acolo unde ești și să lași ca asta să te alimenteze pentru a începe ziua. Amintește-ți cum te trezești în diminețile de vacanță, într-o zi în care nu ai niciun plan și simte-te așa în acele 15 minute. Contează mai mult decât 15 minute de somn în plus!
- Planifică în avans! La fel cum stabilești ce haine urmează să porți în fiecare zi de vacanță pentru a le pune în bagaj și faci o listă de lucruri pe care le ai de terminat înainte să pleci în vacanță, ca acolo să te poți relaxa complet, la fel poți face o planificare a ceea ce ai de făcut zilnic, astfel încât să nu te mai simți pierdut în multitudinea de sarcini. Anxietatea urăște un plan!
- Planifică un eveniment în săptămâna ta care te entuziasmează! Gândește-te ce te entuziasmează atunci când mergi în vacanță: poate să încerci un restaurant nou, să ai timp de stat la povești cu cei dragi, să descoperi locuri noi. Nu e nimic din ce poți face în vacanță, ce nu poți face și acasă.
Știu, e mai greu să ai chef să faci lucrurile acestea acasă, în rutina zilnică, de aceea în lista de mai sus apare de multe ori cuvântul ,,planifică”, ,,stabilește”. Fii proactiv, pentru că de cele mai multe ori doar reacționăm le ceea ce ni se întâmplă și ne trezim toropiți, obosiți, stresați, în mijlocul verii sau al oricărui alt anotimp și ne gândim că ar fi timpul să planificăm o vacanță.
Și apoi, dacă se poate, de ce să nu trăiești în fiecare zi, măcar un moment din bucuria și relaxarea unei vacanțe?